Pulpety mięsne zapiekane z makaronem pod sosem serowo-szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju.Dodać posiekany czosnek, razem chwilę jeszcze poddusić.Do miski przełożyć mięso, dodać cebulę, jajko, wodę/mleko, ser parmezan bułke tartą przyprawy, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
2.Formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w mące i smażyc na rozgrzanym oleju. Sos marinara rozgrzać w osobnym rondlu, dodać pulpety i chwilę razem pogotować.
3.Makaron ugotowac według zaleceń na opakowaniu. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego,następnie wyłożyć pulpety wraz z sosem marinara.Na wierch wyłożyć sos śmietanowy.
4.Sos śmietanowy: wszystkie składniki dobrze wymieszać, szpinak można podielić na mniejsze części. Doprawić solą i pieprzem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut.
Komentarze