PULPETY MIĘSNE ZAPIEKANE Z MAKARONEM POD SOSEM SEROWO-SZPINAKOWYM

0 (0 ocen)

Wiosna a z nią więcej casu będziemy spędzać na łonie natury a mniej w kuchni, polecam więc danie jednogarnkowe które zaspokoi niejednego niejadka.

Składniki:

  • 1/2 kg mielonego mięsa najlepiej wołowo/wieprzowe lub cielęce
    1 jajko
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1/2 szklanki bułki tartej
    1/2 szklanki startego sera parmezan
    2 łyżki siekanej natki pietruszki
    2 łyżki oleju rzepakowego
    sól, pieprz papryka słodka
    1/2 szklanki wody lub mleka
    sól, pieprz

    mąka do obsypania
    olej rzepakowy do smażenia

    2 szklanki sosu marinara

    Sos śmietanowo-szpinakowy:
    2/3 szklanki śmietany
    ok. 20 dag mrożonego szpinaku
    1 jajko
    1/2 szklanki startego sera mozzarella
    sól,pieprz

Pulpety mięsne zapiekane z makaronem pod sosem serowo-szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju.Dodać posiekany czosnek, razem chwilę jeszcze poddusić.Do miski przełożyć mięso, dodać cebulę, jajko, wodę/mleko, ser parmezan bułke tartą przyprawy, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
  • 2. Formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w mące i smażyc na rozgrzanym oleju. Sos marinara rozgrzać w osobnym rondlu, dodać pulpety i chwilę razem pogotować.
  • 3. Makaron ugotowac według zaleceń na opakowaniu. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego,następnie wyłożyć pulpety wraz z sosem marinara.Na wierch wyłożyć sos śmietanowy.
  • 4. Sos śmietanowy: wszystkie składniki dobrze wymieszać, szpinak można podielić na mniejsze części. Doprawić solą i pieprzem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy