Pulpety grysikowe

4.5 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Kuchnia jest miejscem,które sprawiedliwie dzielę z teściową. Gotuje ta z nas, która akurat ma więcej czasu i ciekawszy pomysł na obiad. Pulpety są tanim, smacznym i zdrowym daniem.

  • 60 min

Składniki:

  • ● 1 i 1/3 szkl. kaszy manny
    ● 2 szklanki mleka
    ● 40 dag twarogu
    ● 5 jajek
    ● 1 szkl. mąki
    ● sól
    ● 2 łyżki masła
    ● natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpety grysikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mielony twaróg 1. Mleko zagotowujemy z niewielką
    ilością wody, wsypujemy
    kaszę i gotujemy. Studzimy.
    Twaróg mielimy. Dodajemy do
    kaszy. Wkładamy żółtka i masło.
    Ucieramy na jednolitą masę.
  • masa serowa 2. Z białek ubijamy sztywną
    pianę, dodajemy do masy serowej. Wsypujemy mąkę, mieszamy.
    Formujemy nieduże pulpety,
    obtaczamy w mące.
  • formowanie puleptów 3. Pulpety gotujemy w osolonej
    wodzie. Gotowe wyjmujemy łyżką
    cedzakową, posypujemy
    drobno posiekaną natką. Podajemy
    z sosem, gotowanymi warzywami
    lub surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować