Kuchnia jest miejscem,które sprawiedliwie dzielę z teściową. Gotuje ta z nas, która akurat ma więcej czasu i ciekawszy pomysł na obiad. Pulpety są tanim, smacznym i zdrowym daniem.
Pulpety grysikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko zagotowujemy z niewielką
ilością wody, wsypujemy
kaszę i gotujemy. Studzimy.
Twaróg mielimy. Dodajemy do
kaszy. Wkładamy żółtka i masło.
Ucieramy na jednolitą masę.
2.Z białek ubijamy sztywną
pianę, dodajemy do masy serowej. Wsypujemy mąkę, mieszamy.
Formujemy nieduże pulpety,
obtaczamy w mące.
3.Pulpety gotujemy w osolonej
wodzie. Gotowe wyjmujemy łyżką
cedzakową, posypujemy
drobno posiekaną natką. Podajemy
z sosem, gotowanymi warzywami
lub surówką.
Komentarze