Pulpety kalafiorowe w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bezmięsne danie też może dobrze smakować.

  • 60 min

Składniki:

  • Pulpety:
    200 g mrożonego kalafiora
    1 jajko
    1 szklanka bułki tartej
    czosnek staropolski
    olej do smażenia
    sól, pieprz

    Sos:
    70 g margaryny
    2 łyżki mąki
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    700 ml bulionu warzywnego
    1 łyżka czubrycy czerwonej
    sól, pieprz

    Dodatkowo:
    ryż
    świeża bazylia

Pulpety kalafiorowe w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pulpety kalafiorowe w sosie pomidorowym 1. Kalafior gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy, przekładamy do miski, rozdrabniamy widelcem. Następnie wbijamy jajko, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem staropolskim. Do masy dodajemy bułkę tartą (tyle, by masa dawała się łatwo formować), formujemy pulpety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy ze wszystkich stron na rumiano.

    W rondlu roztapiamy margarynę, dodajemy mąkę i chwilę podsmażamy. Do zasmażki wrzucamy koncentrat pomidorowy, smażymy 2 min, po czym powoli, cały czas mieszając, wlewamy gorący bulion. Zatokujemy, dodajemy czerwoną czubrycę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu dodajemy pulpety, gotujemy 10 min.

    Podajemy z ryżem i posiekaną bazylią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy