Pulpety twarogowo-orzechowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 30 min

Staram się przyrządzać smaczne i zdrowe posiłki.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 szkl. mielonych orzechów włoskich
    1 szkl. zmielonego twarogu
    4 jajka
    1/2 cebuli
    sól, pieprz
    bułka tarta
    2 łyżki mąki

    Sos warzywny:
    3 marchewki
    2 pietruszki
    2 małe cebule
    1/4 selera
    1/2 pora
    kilka ziaren ziela ang.
    2 liście laurowe
    przecier pomidorowy

Pulpety twarogowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg mieszamy z orzechami, jajkami i pokrojoną w małą kostkę cebulą. Wsypujemy tyle bułki tartej, aby masa była zwarta i nie kleiła się do rąk. Doprawiamy. Formujemy pulpety. Obtaczamy w mące.
  • 2. Sos: warzywa drobno kroimy i zalewamy 1,5 l wody. Wkładamy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy do miękkości. Następnie ziele i liście wyjmujemy, a warzywa miksujemy (zbyt gęsty sos rozrzedzamy wodą). Doprawiamy solą, pieprzem i przecierem pomidorowym. Wkładamy pulpety. Gotujemy 10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2011

Komentarze

Podobne przepisy