Pulpety w sosie grzybowym

0 (0 ocen)

Pulpety z sosem które w mgnieniu oka znikają z talerzy.

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
    1 cebula
    1 jajko
    1 czerstwa bułka
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    łyżeczka vegety
    mąka do obtoczenia
    olej do smażenia

    Sos grzybowy
    10 suszonych prawdziwków lub innych grzybów
    2 cebule
    1 marchewka
    3 łyżki oleju
    sól i pieprz
    2 łyżeczki natki pietruszki
    250 ml śmietany 30 %
    łyżeczka mąki


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pulpety w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na 2 łyżkach oleju a bułkę moczymy w wodzie. Do mięsa dodajemy cebulę, odciśniętą bułkę, wbijamy jajko. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. Dokładnie mieszamy.Z powstałej masy formujemy kotlety, obtaczamy w mące i podsmażamy na patelni.
  • 2. Grzyby moczymy przez godzinę, odcedzamy i kroimy w paski. Do pokrojonych grzybów wlewamy szklankę wody i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie grzyby wyjmujemy i zachowujemy wywar. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach a cebulę kroimy w kostkę. Warzywa wraz z grzybami podsmażamy na oleju aż zmiękną. Pulpety przekładamy do szerokiego rondla dodajemy podsmażone warzywa i wlewamy wywar grzybowy. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Pod sam koniec wlewamy 200 ml śmietany, i dodajemy natkę pietruszki. Do reszty śmietany wsypujemy mąkę, mieszamy, wlewamy kilka łyżek gorącego wywaru i zagęszczamy sos.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować