Pulpety w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na 2 łyżkach oleju a bułkę moczymy w wodzie. Do mięsa dodajemy cebulę, odciśniętą bułkę, wbijamy jajko. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. Dokładnie mieszamy.Z powstałej masy formujemy kotlety, obtaczamy w mące i podsmażamy na patelni.
2.Grzyby moczymy przez godzinę, odcedzamy i kroimy w paski. Do pokrojonych grzybów wlewamy szklankę wody i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie grzyby wyjmujemy i zachowujemy wywar. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach a cebulę kroimy w kostkę. Warzywa wraz z grzybami podsmażamy na oleju aż zmiękną. Pulpety przekładamy do szerokiego rondla dodajemy podsmażone warzywa i wlewamy wywar grzybowy. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Pod sam koniec wlewamy 200 ml śmietany, i dodajemy natkę pietruszki. Do reszty śmietany wsypujemy mąkę, mieszamy, wlewamy kilka łyżek gorącego wywaru i zagęszczamy sos.
Komentarze