PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM

0 (0 ocen)

przepadam za pulpetami i dość często je robię

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA PULPETY:
    1 kg łopatki
    4 jajka
    3 cebule
    4 ząbki czosnku
    1 bułka kajzerka sucha
    0,5 szkl mleka
    Vegeta
    SKŁADNIKI NA SOS :
    4 łyżki masła
    2 czubate łyżki mąki
    1,5 szklanki mleka
    4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    Cukier
    Sól
    Pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpety w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pulpety w sosie pomidorowym

1. WYKONANIE :
    Mięso dokładnie myjemy i mielimy na drobnym sicie . Wbijamy jajka , bułkę namaczamy w mleku jak zmięknie to dokładnie wyciskamy i dodajemy do mięsa . Cebule obieramy i ja zawsze przesmażam ja na bardzo złoty kolor i tez puszczam przez maszynkę , czosnek obieram i przeciskam. Doprawiam Vegetą. Wszystkie składniki dobrze wyrabiam ręką , formuję pulpety dowolnej wielkości zależnie od preferencji Pulpety wkładam do gotującej się wody i gotuje około 30 minut .
    W tym czasie jak pulpety się gotują w osobnym garnku roztapiam masło jak zacznie nam lekką wrzeć dokładam mąkę i robie tzw. Zasmażkę trzeba dobrze rozprowadzić masło zdecydowanie wlewam mleko i za pomącą trzepaczki robie sos tzw beszamel . doprawiam Vegetą , a następnie dodaje koncentrat pomidorowy, doprawiamy cukrem , pieprzem .
    Gotowe podawać z ugotowanym ziemniakami , bądź ulubioną kaszą . Smacznego

Porady

Do mięsa można dodać koperek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować