Pulpety w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z posiekanym czosnkiem. Pod koniec smażenia dodajemy troszkę przyprawy uniwersalnej i pieprzu. Zawartość patelni razem z tłuszczem przekładamy do miski z mięsem mielonym. Dodajemy jajko, przyprawy i trochę bułki tartej. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. Po kilku minutach formujemy kulki dowolnej wielkości, obtaczamy w mące i obsmażamy na oleju. Gotowe pulpety przekładamy do głębokiej patelni.
2.Pieczarki kroimy w półplasterki i podsmażamy na oleju, do momentu wyparowania wody. Przyprawiamy przyprawa uniwersalna i pieprzem. Pieczarki posypujemy 3 łyżkami mąki i mieszamy. Następnie zalewamy bulionem i ponownie mieszamy. Chwilę gotujemy. Gotowym sosem zalewamy pulpety i dusimy pod przykryciem ok. 20 minut, często mieszając.
Komentarze