pulpety z cukinii

4.5 (157 ocen)

przepis jest bardzo prosty i smaczny. Dodatki możemy dodawać jakie nam tylko się podobają. Ja ugotowałam w bulionie ale można też obtaczać w bułce i piec w piekarniku 180- 200 C przez około 20 - 25 minut należy uważać żeby nie przypalić, bo będą niesmaczne

Składniki:

  • 1 cukinia ok 40 dag
    pęczek natki pietruszki
    pół pęczka mięty
    małe jajko
    pieprz, sól
    łyżeczka oregano
    5-6 łyżek bułki tartej
    mozzarella
    3 łyżki pasty pomidorowej
    łyżeczka cukru
    łyżeczka papryki w proszku
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpety z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. cukinię obieramy ze skórki. Do blendera wrzucamy natkę pietruszki, miętę, pokrojoną cukinię; całość należy zblendować (można także cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach)
  • 2. Startą cukinię posolić, wyłożyć na sitko i odstawić na około 20 minut, następnie dobrze odcisnąć nadmiar soku (to ważne ja za pierwszym razem nie odstawiłam i licho odcisnęłam i pulpety rozwaliły mi się w wodzie ) .
  • pp 3. Do odciśniętej masy dodać jajko, pieprz, bułkę tartą, startą mozzarellę. Całość dokładnie wymieszać. Uformować małe pulpeciki. Włożyć do bulionu i gotować ok 10-15 minut.
  • 4. Do rondelka odlać trochę bulionu, dodać pastę pomidorową, cukier, paprykę w proszku; doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu pogotować trochę, aż sos zgęstnieje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować