Składniki:
1 kg białej kapusty
0,5 kg mięsa mielonego
2 średnie cebule
1 szkl. grysiku (kasza manna)
1 łyżka przyprawy warzywnej do potraw
2 jajka
sól i pieprz
olej
Sos:
200 g przecieru pomidorowego
3 szkl. wody
1 szkl. mleka lub śmietanki 18%
przyprawy wg uznania:
sól, pieprz, cukier
przyprawa warzywna do potraw
lub przyprawa do zup (maggi)
bazylia lub inne ulubione zioła
Pulpety z kapustą w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę i cebulę poszatkować lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i odstawić na ok. 2 godz. (kapusta musi puścić sok). Następnie odcisnąć nadmiar soku z kapusty, dodać mięso mielone, grysik, jajka, doprawić do smaku przyprawami. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać na jednolitą masę i uformować pulpety (dłonie można zmoczyć w zimnej wodzie, łatwiej będzie formować pulpety).
Pulpety obsmażyć na oleju na złoty kolor. Przygotować sos: przecier wymieszać z wodą, doprawić przyprawami do smaku. Pulpety przełożyć do garnka, polać sosem i dusić pod przykryciem ok. 45-60 min. Pod koniec gotowania dodać mleko lub śmietankę. Podawać na gorąco z ryżem.
Smacznego!
Porady
Z podanych składników wychodzi ok. 30 pulpetów o śr. 5 cm.
Komentarze