Pulpety z królika - Rabbit Meatballs

4.5 (168 ocen)

  • 60 min

Lubię przygotować danie wcześniej, a potem tylko podgotować, a to właśnie takie danie.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    300 - 400 g mięsa mielonego z królika /może być inne chude mięso/
    1/2 papryki czerwonej, żółtej i zielonej
    2-3 pomidory obrane ze skórki
    cebula
    2 ząbki czosnku
    1 jajko
    łyżka musztardy
    sól i pieprz
    łyżka parmezanu
    oregano
    2 łyżki przecieru pomidorowego
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpety z królika - rabbit meatballs - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • http://mystylemyeveryday.blogspot.com/ 1. Jak to zrobić?

    - Przemielone mięso z królika wymieszaj z jajkiem, dodaj sól, pieprz, musztardę i trochę wody oraz posiekane oregano. Wszystko dobrze wymieszaj i zrób małe kulki. Smaż kilka minut na oleju, następie przełóż na ręcznik papierowy aby odsączyć tłuszcz.
    - Pokrój papryki, cebulę, czosnek. Zeszklij wszystko na łyżce oliwy (4-5 min), dodaj obrane pomidory i przecier. Duś wszystko około 10 - 15 min.
    - Ułóż pulpety w naczyniu żaroodpornym, dodaj mix warzywny, posyp parmezanem.
    - Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 190 stopni 15 -18 min.

Porady

Moja rada: - Obieram mięso z królika, a z reszty robię wywar z warzywami, który najczęściej zamrażam. - W trakcie mielenia do mięsa dodaję cebulę, czosnek i 1/2 bułki namoczonej w mleku. - Zawsze do mięsa mielonego dodaję trochę wody, nigdy nie jest twarde. - Kiedy smażę pulpety patelnię posypuję słodką papryką, kulki mają ładniejszą barwę. - Pulpety bardzo dobrze smakują z kaszą lub ziemniakami puree.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować