Pulpety z kurczaka z papryką i czarnymi oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokrój bakłażana na grube plastry, posyp solą, włóż do durszlaka na ok. 20 minut, następnie pokrój w kostkę. W dużym rondlu na 2 łyżkach oliwy przesmaż czosnek i cebulę. Dodaj paprykę, bakłażan, cebulę, pomidory i oliwki. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj i podsmażaj przez ok. 20 minut, dodając nieco wody gdyby sos odparował. W międzyczasie w misce wymieszaj mięso kurczaka, chleb, parmezan, jajko, pietruszkę i trochę soli. Uformuj z masy małe okrągłe kulki, po czym obtocz je w mące. Rozgrzej resztę oliwy i smaż kulki na średnim ogniu na złotobrązowy kolor. Dodaj masę warzywną, dopraw solą i pieprzem i smaż jeszcze przez 15 minut starannie mieszając. Jeśli zbytnio wyschną dolej w miarę potrzeby bulion. Przełóż na ogrzany półmisek, posyp bazylią i podawaj na gorąco.
Komentarze