Pulpety z mięsa drobiowego z sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy według wskazówek podanych na opakowaniu.
2.Mięso mielimy w maszynce do mielenia. Płatki owsiane rozdrabniamy na mąkę przy użyciu blendera. W misce mieszamy mięso wraz z płatkami owsianymi, jajkiem, pieprzem ziołowy, rozmarynem, słodką papryką, solą i pieprzem.
3.Z masy formujemy ok. 20 pulpecików. Bulion zagotowujemy, zmniejszamy gaz i wrzucamy do niego przygotowane pulpety. Tak gotujemy je do momentu aż wypłyną, ok. 7 minut.
4.W rondelku mieszamy pomidory w kawałkach, zioła dalmatyńskie oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość zagotowujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
5.Gotowe pulpety podajemy na ryżu, polane sosem pomidorowym.
Komentarze