Pulpety z młodej kapusty z mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę drobno poszatkować i umyć , osuszyć .
Marchewkę obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Na oleju zeszklić cebulę. Dodać marchewkę i kapustę , podusić . Jeśli jest taka potrzeba dodać 2-3 łyżki wody. Dodać pieprz, gałkę , sok z cytryny , cukier i sól. Wystudzić.
2.Do wystudzonej kapusty dodać rozbełtane jajka, obie mąki i wyrobić.
Jeśli masa jest zbyt rzadka dodać jeszcze mąki.
Formować kule i wciskać kulki serowe. Obtaczać w mące żytniej i wrzucać na gotująca się wodę ( ok 1 litr ). Gotować ok 10 min.
Dodać koncentrat pomidorowy, cukier, pieprz, sól.
Można zagęścić mąką, ale nie koniecznie.
Podawać ciepłe.
Smacznego
Komentarze