Puree z batatów to niecodzienny dodatek do obiadu. Ten przepis został zainspirowany sposobem Jamiego Olivera. Chilli i olej orzechowy nadają przekąsce wyjątkowego smaku. Wypróbujcie koniecznie!
4.49 (193 ocen)
Puree ze słodkich ziemniaków ma różnorodne zastosowanie. Najczęściej podawane jest do obiadu jako dodatek do pieczonego kurczaka, kotletów mielonych lub schabowych. W Stanach Zjednoczonych Ameryki puree z batatów jest częstym dodatkiem podczas uroczystego obiadu na Święto Dziękczynienia. Wtedy puree z ziemniaków serwowane jest w towarzystwie sosu żurawinowego i plastrów pieczonego indyka. W Polsce puree z batatów sprawdzi się jako dodatek do gulaszu wołowego albo potrawki z kurczaka. Osoby lubiące pieczyste mogą upiec marynowany w solance schab wraz z korzennymi przyprawami np.: anyżem i kardamonem.
Przygotowując puree z batatów można eksperymentować z dodatkiem różnorodnych warzyw. Przepis na puree z batatów świetnie smakuje z dodatkiem marchewki, upieczonej dyni, upieczonego czosnku a także tradycyjnych ziemniaków. Zaskakujące może być dla wielu osób, że puree z batatów doskonale smakuje ze szczyptą cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej. Przetarte słodkie ziemniaki można również doprawić łyżką masła orzechowego, pastą sezamową lub sosem sojowym. Puree z batatów świetnie smakuje z pikantnymi przyprawami np.: mieloną papryką chilli, pieprzem kajeńskim albo świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gotowe puree z batatów można podawać posypane ziarnami czarnuszki lub polane olejem z uprażonych orzechów włoskich.
Komentarze