Puree z dyni

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Puree z dyni jest bardzo proste do przygotowania i możemy wykorzystać je do różnych potraw takich jak: zup, sosów, placuszków, klusek oraz wypieków wytrawnych i słodkich.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1kg dyni Hokkaido
    olej do wysmarowania naczynia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dania główne Puree

Puree z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0d6ju29 1. Sposób 1:
    Dynię obrać ze skóry, usunąć pestki, pokroić w kostkę i przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego i przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec do miękkości dyni ( około 45-60 minut). Po tym czasie pozostawić do ostudzenia. Następnie odcisnąć sok jeżeli powstał i zmiksować blenderem na gładką masę.
  • image-0oglnd4 2. Sposób 2:
    Dynię dokładnie umyć, wyszorować, usunąć pestki, pokroić w księżyce i przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego i przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec do miękkości dyni ( około 45-60 minut). Po tym czasie pozostawić do ostudzenia. Następnie wybrać łyżką miąższ dyni tak aby została sama skóra i zmiksować blenderem na gładką masę.
  • image-28oqfpv 3. Puree z dyni możemy przechowywać kilka dni w lodówce oraz mrozić w zamrażalniku lub pasteryzować około 10-15 minut.

Porady

Puree z dyni możemy wykorzystać do różnych potraw, zup, sosów, placuszków, klusek oraz wypieków wytrawnych i słodkich.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować