Puree z pietruszki

4.5 (154 ocen)

  • 30 min

Propozycja na smaczne i delikatne puree z korzeni pietruszki, które może być świetnym zamiennikiem klasycznego puree ziemniaczanego. Jest proste, tanie i szybkie w przygotowaniu - serdecznie polecam :)

  • 30 min

Składniki:

  • - 5 korzeni pietruszki
    - 1 łyżeczka masła
    - 1 listek laurowy
    - 1 ziarenko ziela angielskiego
    - 2 ziarna czarnego pieprzu
    - 1/3 łyżeczki listków lubczyku
    - 0,5 łyżeczki cukru trzcinowego
    - sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Puree

Puree z pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie puree jest bardzo proste.

    Pietruszkę obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki, które przekładamy do garnka.

    Kawałki zalewamy wodą i dodajemy wszystkie przyprawy: ziarna pieprzu i ziela angielskiego, listek laurowy, listki lubczyku oraz doprawiamy solą i odrobiną cukru trzcinowego. Pietruszkę gotujemy do miękkości.
  • 2. Po ugotowaniu odlewamy wodę oraz przyprawy i miksujemy wszystko za pomocą blendera na jednolitą masę. Do puree dla smaku i lepszego trawienia dodajemy łyżeczkę masła.

    Puree pietruszkowe to świetny zamiennik puree ziemniaczanego.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować