Mój przepis na purée ziemniaczane z oliwą i suszonymi pomidorami oraz kukurydzą. Zapiekane ziemniaki zawsze mają niebiański smak, a dodatek ziól wzbogaca aromat potrawy.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- ziemniaki (średniej wielkości): 7 sztuk
- śmietana (18% lub mleko 3,2%): 50 mililitrów
- suszone pomidory (można użyć gotowej mieszanki kukurydzy i pomidorów): 10 sztuk
- czosnek: 2 ząbki
- oliwa (np.truflowa lub inna): 3 łyżki
- kukurydza (konserwowa): 4 łyżki
- parmezan (do posypania,tarty około 2-3 łyżki): 30 gramów
- rozmaryn (suszony): 1 łyżeczka
- oregano (suszone): 1 łyżeczka
- sól: 1 szczypta
Purée ziemniaczane zapiekane z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek obrać, przetrzeć przez praskę.Ziemniaki obrać,ugotować w osolonej wodzie,zmiksować ze śmietaną i czosnkiem na gładkie purée (można dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej).
3.Suszone pomidory pokroić na mniejsze części, wymieszać z kukurydzą i oregano.Dno naczynia pokryć połową purée ziemniaczanego, na które wyłożyć mieszankę kukurydzy i suszonych pomidorów. Przykryć resztą purée (łyżką lub szprycą).Skropić oliwą (ja użyłam oliwy truflowej).Posypać tartym parmezanem.
4.Zapiekać 12-15 minut w temperaturze 180 stopni C. Serwować jako samodzielne danie lub do grillowanych warzyw,ryby,zup czy pulpecików mięsnych. Wspaniale smakuje z barszczem lub botwinką.
Komentarze