Moja kolejna propozycja na znany śnieżny puch.Tym razem użyłam śmietany 35 % a nie takiej z torebki i mleka.Dałam inny smak galaretki i kokos i w rezultacie wyszło całkiem inne ale równie smaczne świąteczne ciacho bez pieczenia.
Składniki:
300 ml śmietanki 35 %
4 łyżki cukru pudru
2 galaretki wiśniowe
500 g twarogu sernikowego z wiaderka
500 ml wrzątku
Puszek z wiórkami kokosowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Galaretki rozpuścić we wrzątku i wystudzić.
Tortownicę o wymiarach 28 x 24 cm wyłożyć 16 herbatnikami ( formę wyłożyć folią spożywczą ).
Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, potem dodać ser i delikatnie połączyć ale aby nie było grudek.
Potem nadal mieszając wlewać bardzo małym strumieniem chłodną galaretkę.
Masę wylać na herbatniki i wstawić blaszkę do lodówki.
Na patelni roztopić masło, wsypać wiórki i cukier i smażyć ciągle mieszając do zrumienienia.
Wiórki wystudzić a potem wyjąc formę z ciastem i posypać nimi wierzch ciasta.
Przed podaniem pokroić na 16 części miedzy ciastkami.
Komentarze