puszysta babka wielkanocna na maślance z czekoladą

4.49 (200 ocen)

  • 40 min

wspaniała babka, idealna na Wielkanoc

  • 40 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA DUŻĄ BABKĘ :

    -1 szklanka maślanki naturalnej
    -2,5 szklanki mąki tortowej
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia
    -2 jajka
    -1 szklanka cukru
    -0,5 szklanki oleju
    -1 tabliczka czekolady mlecznej (pół tabliczki do ciasta, pół na polewę)
    *dodatkowo do polewy łyżka masła i 3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.49 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery

Puszysta babka wielkanocna na maślance z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ucieramy na pulchną masę wraz ze szklanką cukru.


    Następnie dodajemy maślankę i miksujemy.
    Do masy dodajemy olej i miksujemy.
    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do całości.


    Miksujemy na gładką masę.
    I ciasto gotowe :-)


    Pół tabliczki czekolady łamiemy na małe kawałki i dodajemy do ciasta-mieszamy.


    Formę do babki smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą.

    Ciasto wylewamy do formy.

    Babkę pieczemy w temperaturze 170 stopni około 30-40 minut, do suchego patyczka.

    I gotowe.

    Babkę wyciągamy z formy, i polewamy polewą.
    Ja moją polewę robiłam następująco:

    -pół tabliczki czekolady mlecznej wraz z łyżką masła i 3 łyżkami mleka dałam na 30 sekund do mikrofali, następnie mieszałam i gotowe :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować