Puszysta pizza z serowym brzegiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ZACZYN: drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać cukier, 2 łyżki mąki i część wody.
(około 60ml) dobrze wymieszać aż zaczyn będzie miał konsystencje gęstej śmietany.
Odstawić na około 10 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę (na początek 1 szklankę, reszta przy wyrabianiu),
sól, olej, resztę ciepłej wody (!) i podrośnięty zaczyn.
Wymieszać całość łyżką, następnie wyrabiać przez około 5 minut
podsypując resztę mąki aż ciasto stanie się miękkie i elastycznie.
Wyrobione ciasto pozostawić pod przykryciem w ciepłe miejsce
na około godzinę.
2.W tym czasie przygotujmy sobie składniki które lubimy.
Ja dałam 3 większe pieczarki, 1 pomidor, cebulę, kostkę mozzarelli,ser.
Gdy ciasto nam wyrośnie odpowietrzamy je i rozwałkowujemy na duży okrąg
(gdyż będziemy zawijać ser na brzegach około 40cm).
Przenosimy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę (u mnie 34 cm), na boki dajemy kostki sera,
zawijamy na dwa razy i zlepiamy, ciasto delikatnie smarujemy
tłuszczem, następnie sosem pomidorowym, posypujemy
przyprawą do pizzy, bazylią, oregano.
3.Następnie posypujemy starty ser i nakładamy pozostałe składniki wedle uznania.
Przygotowaną pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni
i pieczemy przez około 13-15 minut.
4.SOS POMIDOROWY: Czosnek i cebulę kroimy w drobną kostkę.Następnie zeszklić na oleju.
Dodać zioła prowansalskie i przyprawę do pizzy,
następnie pokrojone w kostkę pomidory oraz pomidory w puszce i przesmażyć.
Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy
oraz ketchup, cukier i resztę przypraw do smaku.
Przesmażamy jeszcze przez 5 minut i pozostawiamy do przestudzenia.
Komentarze