Puszyste ciasto z rabarbarem

4.45 (203 ocen)

  • 45 min

Przepis pochodzi od mojej babci,która zawsze wiosną piekła pyszne ciasto z rabarbarem

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szklanki mąki pszennej
    250 g zimnej margaryny
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    5 żółtek
    3 łyżki cukru pudru

    Budyniowa pianka:
    5 białek
    1 szklanka cukru
    16 g cukru waniliowego
    2 budynie śmietankowe
    pół szklanki oleju
    1/2 kg łodyg rabarbaru
    1/4 szklanki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.45 (203 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery

Puszyste ciasto z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem,dodajemy żółtka.Mieszamy delikatnie i dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę. Szybko zagniatamy ciasto.
    2.Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 40% i 60%,owijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Na blachę wyłożoną papierem układamy większą cześć ciasta.Pieczemy na złoty kolor ok.20 minut.Odstawiamy do wystygnięcia.
    3.Rabarbar czyścimy,kroimy w kostkę,wsypujemy cukier puder i mieszamy,ale owoce się w nim obtoczyły.Mikserem na najwyższych obrotach ubijamy białka,ze szczyptą soli na sztywną pianę,następnie dodajemy cukier waniliowy i po łyżce cukru,dalej ubijamy.Do tak przygotowanych białek wsypujemy budynie i szybko miksujemy na najwyższych obrotach.Na końcu wlewamy stróżką olej i miksujemy do połączenia składników.
    4.Do blachy z upieczonym ciastem wlewamy budyniową piankę.Na nią wkładamy przygotowany rabarbar(jeśli puścił dużo soku odlewamy).Na wierz pianki z rabarbarem ścieramy drugą część zamrożonego ciasta.Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 minut.Smacznego!

Porady

Ciasto można posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować