Puszyste ciasto z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem,dodajemy żółtka.Mieszamy delikatnie i dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę. Szybko zagniatamy ciasto.
2.Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 40% i 60%,owijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Na blachę wyłożoną papierem układamy większą cześć ciasta.Pieczemy na złoty kolor ok.20 minut.Odstawiamy do wystygnięcia.
3.Rabarbar czyścimy,kroimy w kostkę,wsypujemy cukier puder i mieszamy,ale owoce się w nim obtoczyły.Mikserem na najwyższych obrotach ubijamy białka,ze szczyptą soli na sztywną pianę,następnie dodajemy cukier waniliowy i po łyżce cukru,dalej ubijamy.Do tak przygotowanych białek wsypujemy budynie i szybko miksujemy na najwyższych obrotach.Na końcu wlewamy stróżką olej i miksujemy do połączenia składników.
4.Do blachy z upieczonym ciastem wlewamy budyniową piankę.Na nią wkładamy przygotowany rabarbar(jeśli puścił dużo soku odlewamy).Na wierz pianki z rabarbarem ścieramy drugą część zamrożonego ciasta.Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 minut.Smacznego!
Komentarze