Puszyste pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Pierwszy dzień :
Mąkę wymieszaj z kakao.
Do rondelka wlej miód. Wsyp przyprawę do piernika i zagotuj. Ściągnij z ognia i wrzuć masło. Mieszaj aż masło całkowicie się rozpuści. Pozostaw do ostygnięcia.
Do śmietany wsyp sodę. Pozostaw aż śmietana zwiększy swoją objętość.
Białko ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier i dodawaj po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Wsyp mąkę i miód z masłem. Dokładnie połącz składniki. Do ciasta dodaj śmietanę z sodą i delikatnie połącz całość. Ciasto przykryj i odstaw do lodówki na 24 godziny.
2.Ciasto wyłóż na stolnicę wysypaną mąką.
Rozwałkuj i wytnij dowolne kształty. Pierniczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 10-13 minut.
Gorące pierniczki polukruj.
Pierniczki przechowuj w szczelnie zamkniętej puszcze przez około 10-14 dni.
Komentarze