Puszyste racuchy z jabłkami bez drożdży

4.36 (319 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób

Wyrośnięte racuchy z jabłkami bez drożdży to pomysł na słodkie śniadanie lub podwieczorek. Racuchy z jabłkami wg tego przepisu wyjdą puszyste i pyszne.

  • 20 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • SKŁADNIKI

    -2 szklanki mąki pszennej
    -1 szklanka mleka
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1 łyżka cukru waniliowego
    -2 jajka
    -3 łyżki cukru
    -1 duże jabłko
Wystaw ocenę:

4.36 (319 ocen)

Zobacz również:

Desery

Puszyste racuchy z jabłkami bez drożdży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • RACUSZKI 1. Żółtka oddzielamy od białek.
    Ubijamy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na gładki kogel mogel.

    Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

    Na zmianę wlewamy mleko, trochę mąki, mleko, trochę mąki.
    Gdy masa jest gładka, dodajemy do całości starte na dużych oczkach jabłko.


    WAŻNE: jeśli jabłko jest bardzo soczyste, należy je trochę odcisnąć z soku.
    Następnie białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.
    Na rozgrzany olej dajemy ciasto forując małe placuszki.
    Ogień nie może być za duży, by racuchy nie spaliły się, a w środku były surowe.
    Racuchy z jabłkami pięknie rosną, są pulchniutkie i bardzo smaczne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować