Wyrośnięte racuchy z jabłkami bez drożdży to pomysł na słodkie śniadanie lub podwieczorek. Racuchy z jabłkami wg tego przepisu wyjdą puszyste i pyszne.
Puszyste racuchy z jabłkami bez drożdży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielamy od białek.
Ubijamy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na gładki kogel mogel.
Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Na zmianę wlewamy mleko, trochę mąki, mleko, trochę mąki.
Gdy masa jest gładka, dodajemy do całości starte na dużych oczkach jabłko.
WAŻNE: jeśli jabłko jest bardzo soczyste, należy je trochę odcisnąć z soku.
Następnie białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.
Na rozgrzany olej dajemy ciasto forując małe placuszki.
Ogień nie może być za duży, by racuchy nie spaliły się, a w środku były surowe.
Racuchy z jabłkami pięknie rosną, są pulchniutkie i bardzo smaczne.
Komentarze