Puszysty drożdzowiec

4.5 (167 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ciasto drożowe z waniliową kruszonką -puszyste i lekkie dla kazdego -mozna je jesc na sniadanie, na deser a takze przygotowac dla gosci.Łatwe i smaczne-polecam

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 80 g kg mąki tortowej
    1 niepełna szklanka cukru
    15 dag roztopionego masła
    300 ml mleka
    5 dag drożdży-pół kostki
    4 jajka plus jedno po posmarowania
    3g soli
    1 opakowanie cukru waniliowego

    Kruszonka

    5 dag mąki
    5 dag cukru pudru
    5 dag margaryny
    cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Puszysty drożdzowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, 5 g cukru 25 g mąki i 100 ml mleka przygotowujemy rozczyn.Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrosniecia
    Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Masło topimy i studzimy tak aby było ciepłe. Mleko podgrzewamy.
    Do przesianej mąki dodajemy wyrosniety rozczyn, i utarte jajka z cukrami, dodajemy mleko, roztopione masło oraz sól. Ciasto dokładnie i długo wyrabiamy i pozostawiamy do wyrośnięcia tak aby podwoiło objętość.

    Kruszonka:
    Wszystkie składniki wyrbiamy palcami na kruszonkę( gdy kruszonka jest zbyt mokra, zwiekszamy ilosc mąki)
    . Wyrośnięte ciasto wykładamy do głebokiej keksówki wysmarowanej masłem i posypanej bułka tarta i pozostawiamy do wyrośnięcia tak aby powiększyło objętość o około 30%. Wyrośnięte ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.
    Peczemy około 50 minut w temperaturze 150-170 stopni C.

Porady

ciasto wyrabiamy długo-nawet przez 20 -25 minut! cisato mozna wzbogacic owocami lub bakaliami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować