Puszysty keks waniliowo - rumowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakalie przebrać, opłukać, skropić rumem, odstawić, aby nasiąkły alkoholem.
2.Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.
Dodać cukier waniliowy, a następnie kolejno wbijać jajka ciągle ucierając.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i małymi porcjami wsypywać do masy maślano - jajecznej. Mieszać, aż ciasto będzie gładkie.
3.Namoczone większe bakalie pokroić na kawałeczki.
Dodać do ciasta razem z żurawiną, rodzynkami i skórką pomarańczową.
Całość wymieszać łyżką.
4.Blachę o wym. 31 x 9cm (długa keksówka) wyłożyć papierem do pieczenia, lub nasmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć do niej ciasto, wygładzić wierzch.
Keks wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 175*C. Piec godzinę. (Do
suchego patyczka).
Upieczone ciasto pozostawić na blaszce przez 5 - 10 minut, a następnie
ustawić na kratce do całkowitego ostudzenia.
5.Lukier : Utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej masy.
Polać smużkami wierzch ciasta.
Porady
Można jeszcze ciepłe ciasto tylko posypać cukrem pudrem.
Komentarze