PUSZYSTY KEKS WANILIOWO - RUMOWY

5 (174 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto na każdą okazję. Puszyste, wilgotne i długo zachowuje świeżość.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - 20 dkg masła
    - 2/3 szklanki cukru pudru
    - 1 łyżka cukru waniliowego
    - 4 jajka
    - 2 szklanki mąki pszennej
    - 15 dkg suszonej żurawiny
    - 20 dkg bakalii : rodzynek, suszonych moreli, fig, daktyli, śliwek, kandyzowanych owoców
    - 2 łyżeczki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej,
    - 1 kieliszek (ok 50ml) rumu,
    - 1 łyżeczka z kopką proszku do pieczenia,

    Na lukier : 1/3 szklanki cukru pudru
    1 łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery

Puszysty keks waniliowo - rumowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakalie przebrać, opłukać, skropić rumem, odstawić, aby nasiąkły alkoholem.
  • 2. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.
    Dodać cukier waniliowy, a następnie kolejno wbijać jajka ciągle ucierając.
    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i małymi porcjami wsypywać do masy maślano - jajecznej. Mieszać, aż ciasto będzie gładkie.
  • 3. Namoczone większe bakalie pokroić na kawałeczki.
    Dodać do ciasta razem z żurawiną, rodzynkami i skórką pomarańczową.
    Całość wymieszać łyżką.
  • 4. Blachę o wym. 31 x 9cm (długa keksówka) wyłożyć papierem do pieczenia, lub nasmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć do niej ciasto, wygładzić wierzch.
    Keks wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 175*C. Piec godzinę. (Do
    suchego patyczka).
    Upieczone ciasto pozostawić na blaszce przez 5 - 10 minut, a następnie
    ustawić na kratce do całkowitego ostudzenia.
  • 5. Lukier : Utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej masy.
    Polać smużkami wierzch ciasta.

Porady

Można jeszcze ciepłe ciasto tylko posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować