Puszysty piernik z dżemem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać żółtka jaj i mąkę przesianą wcześniej z kakao i przyprawami do piernika. Sodę rozpuścić w mleku i również dodać do całości ciągle mieszając. Na końcu połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Piec w temperaturze 160 stopni C w piekarniku nastawionym na termoobieg, najlepiej do suchego patyczka.
Masa: W rondelku zagotować mleko, następnie wsypać kaszę mannę i cukier puder. Gotować aż masa zgęstnieje. Całość wystudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem na puch. Nie przerywając mieszania dodawać po łyżce wcześniej wystudzonej masy.
Polewa: Margarynę stopić w rondelku, wsypać cukier. Następnie wlać kakao rozpuszczone wcześniej w niewielkiej ilości wody. Gotować 5 minut ciągle mieszając. Po przestudzeniu wylać na ciasto. Można udekorować według uznania listkiem świeżej mięty lub tradycyjnym białym lukrem.
Porady
1. Aby masa miała bardziej wyrazisty smak pod koniec ucierania można do niej dodać kilka kropel olejku waniliowego.
Komentarze