Puszysty piernik z dżemem śliwkowym

4.5 (173 ocen)

  • 40 min

Przepis ten jest w mojej rodzinie od pokoleń. Goście zachwycają się nim na każdej uroczystości.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kostka margaryny
    1 szklanka cukru
    5 jaj
    1/2 szklanki mleka
    3 szklanki mąki
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 przyprawy do piernika
    1 słoik dżemu śliwkowego

    Biała masa do przełożenia:
    2 szklanki mleka
    4 łyżki kaszki manny
    30 dkg cukru pudru
    25 dkg margaryny

    Polewa:
    10 dkg masła lub margaryny
    15 dkg cukru
    2 łyżki kakao



Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Puszysty piernik z dżemem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać żółtka jaj i mąkę przesianą wcześniej z kakao i przyprawami do piernika. Sodę rozpuścić w mleku i również dodać do całości ciągle mieszając. Na końcu połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Piec w temperaturze 160 stopni C w piekarniku nastawionym na termoobieg, najlepiej do suchego patyczka.

    Masa: W rondelku zagotować mleko, następnie wsypać kaszę mannę i cukier puder. Gotować aż masa zgęstnieje. Całość wystudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem na puch. Nie przerywając mieszania dodawać po łyżce wcześniej wystudzonej masy.

    Polewa: Margarynę stopić w rondelku, wsypać cukier. Następnie wlać kakao rozpuszczone wcześniej w niewielkiej ilości wody. Gotować 5 minut ciągle mieszając. Po przestudzeniu wylać na ciasto. Można udekorować według uznania listkiem świeżej mięty lub tradycyjnym białym lukrem.

Porady

1. Aby masa miała bardziej wyrazisty smak pod koniec ucierania można do niej dodać kilka kropel olejku waniliowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować