Puszysty placek z truskawkami

4.5 (180 ocen)

  • 20 min

Prosty i szybki placek z truskawkami w przygotowaniu i jeszcze szybciej znika.

  • 20 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    5 jajek
    3 / 4 szklanki cukru
    1 łyżka proszku do pieczenia
    1 / 2 szklanki mleka
    20 dag margaryny
    1 / 2 kg truskawek
    1 łyżka cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasto ucierane Desery Biszkopty

Puszysty placek z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i odsączamy z wody. Margarynę roztapiamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych jajek dodajemy margarynę, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy dokładnie. Na koniec dodajemy mleko - wymieszać. Ciasto wylewamy do formy o wymiarach 24 x 24 cm, którą wcześniej na na spód wykładam papier do pieczenia, zaś boki tortownicy smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Na ciasto układam truskawki (jeśli są duże najlepiej przekroić je na pół) obtoczone w bułce tartej- nie wciskam ich gdyż pod czas pieczenia powpadają w ciasto.
  • 2. Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

    Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem.

Porady

Soczyste owoce takie jak np. truskawki, maliny, jagody warto przed położeniem na ciasto obtoczyć w bułce tartej. Dzięki temu podczas pieczenia nie puszczą zbyt dużo soku. Kiedyś tak jak większość osób owoce obtaczałam w mące, ale przekonałam się, że w bułce tartej jest o wiele lepiej i od tamtej pory stosuję tylko tą metodę, więc zachęcam do wypróbowania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować