Puszysty placek z piekarnika

0 (0 ocen)

To istna rozpusta śniadaniowa! Pyszne! Podałam z bitą śmietaną, ale z samymi owocami tez będzie super. I ten kształt! Do piekarnika wkładamy coś małego, a wyjmujemy kosmiczny statek :)

Składniki:

  • 2 łyżki masła
    2 jajka
    1/2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej
    1/2 szklanki mleka
    1/4 łyżeczki soli
    świeże owoce (maliny, jagody) bita śmietana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Placki

Puszysty placek z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piec nagrzać do 205 st C. Do żaroodpornego szklanego naczynia (ok 23 cm średnicy) lub żeliwnej patelni nałożyć masło, wstawić do pieca i poczekać aż się stopi. Następnie przy pomocy pędzelka rozprowadzić masło po ściankach i dnie naczynia.
  • 2. W międzyczasie w średniej misce ubić lekko jajka - trzepaczką lub mikserem. Dodać mąkę, mleko i sól , wymieszać ( mieszałam ubijaczką od blendera). Wlać do naczynia z masłem
  • 3. Piec 25 do 30 minut lub do momentu, aż placek wyrośnie i będzie miał złoty kolor. Podawać natychmiast wypełniony owocami i bitą śmietana .Można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować