CIASTO: blaszka 24x38 cm
2 szkl. mąki
10 dag margaryny
1/2 szkl. cukru
1 żółtko, 1 jajko
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
śmietana kwaśna
MASA SEROWA:
1 kg sera z wiadereczka o smaku waniliowym
250 g miękkiego twarogu
7 żółtek, 7 białek
cukier (ilość wg uznania)
1 kostka masła
budyń waniliowy
aromat waniliowy
1 łyżka manny
Puszysty sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Mąkę siekamy z margaryną i proszkiem, potem dodajemy cukier, jajka, śmietanę i zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy, układamy na blasze, nakłuwamy widelcem, posypujemy kakaem i wiórkami.
2.MASA SEROWA:
Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem oraz masłem, następnie dodać twaróg oraz ser, mannę, budyń i aromat. Gdy masa będzie jednolita dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Wylać na przygotowane ciasto. Piec ok. 50 min. w temp. 180 stopni do zrumienienia.
Komentarze