PUSZYSTY SERNIK

0 (0 ocen)

pyszny serniczek

Składniki:

  • CIASTO: blaszka 24x38 cm
    2 szkl. mąki
    10 dag margaryny
    1/2 szkl. cukru
    1 żółtko, 1 jajko
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    śmietana kwaśna

    MASA SEROWA:
    1 kg sera z wiadereczka o smaku waniliowym
    250 g miękkiego twarogu
    7 żółtek, 7 białek
    cukier (ilość wg uznania)
    1 kostka masła
    budyń waniliowy
    aromat waniliowy
    1 łyżka manny


    Dodatkowo:
    gorzkie kakao
    wiórki kokosowe

Puszysty sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. CIASTO:
    Mąkę siekamy z margaryną i proszkiem, potem dodajemy cukier, jajka, śmietanę i zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy, układamy na blasze, nakłuwamy widelcem, posypujemy kakaem i wiórkami.
  • 2. MASA SEROWA:
    Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem oraz masłem, następnie dodać twaróg oraz ser, mannę, budyń i aromat. Gdy masa będzie jednolita dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Wylać na przygotowane ciasto. Piec ok. 50 min. w temp. 180 stopni do zrumienienia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy