Puszysty sernik Jadzi

4.49 (183 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ten przepis dostałam od mamy, która ma niezwykły talent do pieczenia ciast,dlatego też nazwałam go jej imieniem, jest prosty i rozpływa się w ustach.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Masa serowa;
    2 kg sera twarogowego
    3 szkl cukru
    3 łyżki mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 1/2 opakowania cukru wanilinowego
    3 kieliszki oleju
    10 jaj
    3 szklanki mleka
    1 szklanka kwaśnej śmietany

    Ciasto na spód;
    1 szkl mąki tortowej
    1 jajko
    1/3 kostki margaryny
    1/2 opakowania cukru wanilinowego
    1 płaska łyżka proszku do pieczenia

Wystaw ocenę:

4.49 (183 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Puszysty sernik jadzi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser twarogowy zmielić dwa razy, żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę, do sera dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać mikserem, na końcu dodać pianę z białek i delikatnie połączyć z masa serową za pomocą łyżki.
  • 2. Składniki na ciasto włożyć do miski i wyrobić dłonią, powinno mieć lepką konsystencję, blachę wyłożyć pergaminem, dno pokryć ciastem i wlać masę serową, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 1 godzinę.
  • 3. Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia i zostawić na blasze ponieważ ma delikatną , puszystą konsystencję.

Porady

Sernik świetnie smakuje z brzoskwiniami lub polewą czekoladową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować