Puszysty sernik z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki pokruszyć do miseczki, dolać roztopione masło, wymieszać dobrze i równomiernie rozłożyć na blaszce.
Ser dobrze wymieszać z mlekiem skondensowanym i budyniem. Osobno utrzeć do białości żółtka, dodać do masy. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem pudrem, delikatnie wmieszać do masy serowej. Masę wyłożyć na przygotowany spód i posypać malinami, lekko je zatapiając.
Na dno piekarnika położyć naczynie z wodą, sernik umieścić na kratce w połowie piekarnika. Piec 50 minut w 180 stopniach, po upieczeniu zostawić z lekko uchylonymi drzwikami na około 30 minut do przestygnięcia, dopiero potem wyjąć.
Porady
sernik smakuje też z innymi miękkimi owocami: jagodami, brzoskwiniami.
dla lubiących mniej słodkie ciasta można zrezygnować z cukru pudru, a sernik będzie równie smaczny
Komentarze