puszysty sernik z malinami

4.5 (143 ocen)

  • 1 godz. 15 min

tak prosty a tak pyszny!

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • na spód:
    200 g herbatników
    o,5 kostki masła

    na masę serową:
    1 kg sera sernikowego
    6 jaj
    0,5 szklanki cukru pudru
    1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (nie gotowanego)
    1 budyń śmietankowy
    1 szklanka malin
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Puszysty sernik z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki pokruszyć do miseczki, dolać roztopione masło, wymieszać dobrze i równomiernie rozłożyć na blaszce.
    Ser dobrze wymieszać z mlekiem skondensowanym i budyniem. Osobno utrzeć do białości żółtka, dodać do masy. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem pudrem, delikatnie wmieszać do masy serowej. Masę wyłożyć na przygotowany spód i posypać malinami, lekko je zatapiając.
    Na dno piekarnika położyć naczynie z wodą, sernik umieścić na kratce w połowie piekarnika. Piec 50 minut w 180 stopniach, po upieczeniu zostawić z lekko uchylonymi drzwikami na około 30 minut do przestygnięcia, dopiero potem wyjąć.

Porady

sernik smakuje też z innymi miękkimi owocami: jagodami, brzoskwiniami. dla lubiących mniej słodkie ciasta można zrezygnować z cukru pudru, a sernik będzie równie smaczny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować