Puszysty sernik z polewą czekoladową

4.45 (196 ocen)

No i mam swój wymarzony sernik o smaku wanilii i pomarańczy w pysznej, błyszczącej polewie czekoladowej

Składniki:

  • 1 kg sera półtłustego (u mnie wiaderko, ale polecam mielony w kostkach)
    6 jajek
    2 łyżki kaszy manny
    200 g miękkiej margaryny
    250 g cukru
    1 cukier waniliowy
    1 budyń waniliowy (proszek)
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki przyprawy do sernika
    50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej

    Polewa:
    50 g margaryny
    3 łyżki kakao
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.45 (196 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Puszysty sernik z polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser z kostek zmielić dwukrotnie. Żółtka oddzielić do białek. Utrzeć margarynę z cukrem i podczas ucierania dodawać po jednym żółtku, następnie dodać ser i cukier waniliowy. Dokładnie utrzeć by nie było żadnych grudek. Do masy dodać budyń, mąkę, skórkę pomarańczową, kaszę i przyprawę, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do masy i delikatnie wymieszać.
  • 2. Tortownicą 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno) a boki nasmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Przelać masę serową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok 60 min. Po upieczeniu trzymać w uchylonym piekarniku kilka minut. Porządnie wystudzić a później wstawić do lodówki.
  • 3. Składniki na polewę rozpuścić i zagotować. Gotować kilka minut aż polewa zacznie gęstnieć i od razu polać sernik. Po wierchu dodatkowo można posypać skórką pomarańczową lub przed podaniem, udekorować plastrem pomarańczy.

Porady

1/ Sernik najlepiej upiec dzień wcześniej lub na noc, wtedy ładnie zastyga i dobrze się kroi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować