Puszysty sernik z polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser z kostek zmielić dwukrotnie. Żółtka oddzielić do białek. Utrzeć margarynę z cukrem i podczas ucierania dodawać po jednym żółtku, następnie dodać ser i cukier waniliowy. Dokładnie utrzeć by nie było żadnych grudek. Do masy dodać budyń, mąkę, skórkę pomarańczową, kaszę i przyprawę, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do masy i delikatnie wymieszać.
2.Tortownicą 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno) a boki nasmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Przelać masę serową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok 60 min. Po upieczeniu trzymać w uchylonym piekarniku kilka minut. Porządnie wystudzić a później wstawić do lodówki.
3.Składniki na polewę rozpuścić i zagotować. Gotować kilka minut aż polewa zacznie gęstnieć i od razu polać sernik. Po wierchu dodatkowo można posypać skórką pomarańczową lub przed podaniem, udekorować plastrem pomarańczy.
Porady
1/ Sernik najlepiej upiec dzień wcześniej lub na noc, wtedy ładnie zastyga i dobrze się kroi.
Komentarze