Puszysty sernik z serka ricotta

4.5 (164 ocen)

Puszysty sernik z serka ricotta z pomarańczową nutką.

Składniki:

  • 100g biszkoptów
    2 łyżki masła
    1 łyżka śmietany
    500g serka ricotta
    200g drobnego cukru
    4 jajka
    50ml likieru pomarańczowego
    2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
    cukier waniliowy
    1 łyżeczka drożdży w proszku
    2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Likiery

Puszysty sernik z serka ricotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 180°C. Dno tortownicy o średnicy 22cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy cienko masłem.
  • 2. Biszkopty pokruszyć i ugnieść widelcem razem ze śmietaną i masłem. Powstałą masą wyłożyć dno tortownicy.
  • 3. Żółtka oddzielić od białek.
  • 4. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać drożdże, ser, cukier waniliowy, likier i kandyzowaną skórkę. Utrzeć na gładką masę.
  • 5. Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z masą.
  • 6. Masę wlać na biszkopty i piec przez 60 minut.
  • 7. Wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Likier pomarańczowy Ricotta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować