PYCHOTA Z PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

4.5 (149 ocen)

pyszne słodkie, lekkie ciasto, w sam raz na niedzielę, święta, urodziny czy imieniny

Składniki:

  • BISZKOPT:
    5 jajek
    1 szkl. cukru
    1 szkl. mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia


    KREM:
    1 puszka masy krówkowej
    1 margaryna

    POSYPKA:
    5 łyżek słonecznika
    1 łyżka margaryny
    1 łyżka cukru

    DODATKOWO:
    posłodzona kawa
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Pychota z prażonym słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Ubijamy białka, dodajemy cukier, następnie żółtka, na końcu dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu biszkopt kroimy na 2 placki, nasączamy przestudzoną i posłodzoną kawą.
  • 2. KREM:
    Margarynę miksujemy, dodajemy masę krówkową, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • 3. POSYPKA:
    Na patelni rozgrzewamy margarynę, dodajemy słonecznik i cukier, prażymy do uzyskania złotego koloru. Studzimy.
  • 4. WYKONANIE:
    Na biszkopcie rozsmarowujemy 2/3 kremu, przykrywamy drugim biszkoptem, smarujemy resztą kremu, posypujemy uprażonym słonecznikiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować