PYCHOTKA

4.5 (148 ocen)

pyszne ciasto, które posmakuje każdemu

Składniki:

  • CIASTO: (forma 24x38cm)
    3 szkl. mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 margaryna
    2 łyżki smalcu
    4 żółtka
    4 łyżki cukru
    śmietana
    Dodatkowo:
    1 szkl. posiekanych orzechów włoskich
    suszona żurawina
    marmolada z żurawiny
    PIANA::
    4 białka
    10 łyżek cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    KREM:
    1 budyń śmietankowy
    1 masło
    1 szklanka mleka
    0,5 szkl. cukru pudru
    1 łyżka spirytusu
    1 gorzka czekolada

    Polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Ciasto

Pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Z podanych składników wyrabiamy ciasto kruche, dzielimy na 2 części. Jedną część rozwałkowujemy,kładziemy na blachę, smarujemy marmoladą, posypujemy żurawiną, posypujemy połową orzechów. Ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier i mąkę, wykładamy na ciasto. To samo robimy z drugim ciastem. Pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekładamy kremem.
  • 2. Krem:
    gotujemy budyń na mleku, studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ucieramy masło z cukrem pudrem, dodajemy budyń, a następnie rozpuszczoną czekoladę oraz alkohol. Przekładamy ciasto. Wierzch ciasta polewamy polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować