Pyszotka z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy ostudzoną stopioną margarynę, żółtka,wodę i stopniowo resztę składników. Pieczemy ciasto, a po ostudzeniu kroimy je na pół.
2.Krem: Zostawiamy pół szklanki mleka, a resztę zagotować. W zostawionym (zimnym) mleku mieszamy obie mąki. Do zagotowanego mleka wsypujemy cukry, a potem mąki z mlekiem.Gotujemy budyń. Zimny ucieramy z margaryną i żółtkami. Potem dodajemy połowę startej czekolady.
3.Pianka: Wyciskamy sok z cytryny. Ubijamy na sztywno białka, później dodajemy cukier puder i sok z cytryny.
4.Pierwszą połówkę ciasta smarujemy kremem. Nakładamy drugą i smarujemy pianką. Całość posypujemy pozostałą czekoladą. Wkładamy do lodówki i chłodzimy.
Porady
Gdy ktoś lubi, to do kremu do końcowego ubijania można dodać rodzynki lub inne bakalie.
Komentarze