ciasteczka czekoladowo-kokosowe

0 (0 ocen)

  • 50 min

Idealny przepis dla smakoszy kokosów i czekolady. Kruche, aromatyczne. Świetny do przygotowania gdy spodziewamy się gości a mamy mało czasu lub gdy po prostu mamy ochotę na słodkości:)

  • 50 min

Składniki:

  • -2 jajka
    -230 gram masła lub margaryny
    -0,5 łyżeczki soli
    -odrobina wody
    -kakao w zależności od tego jak "czekoladowe" ciasteczka chcemy mieć
    -2/3 szklanki cukru
    -2,5 szklanki mąki
    -wiórki kokosowe ok. 1 szklanki
    -czekolada (zamiast niej możemy zrobić polewę rozpuszczając masło, dodając do niego cukier i kakao)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciasteczka czekoladowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Oddzielamy żółtka od białek.
    2. Cukier ucieramy z miękkim masłem.
    3. Do powstałej masy dodajemy żółtka i mieszamy.
    4. Sól zalewamy odrobiną wody i wlewamy do powstałej masy.
    5. Dodajemy mąkę oraz kakao i wszystko mieszamy.
    6. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy na około 30 minut do lodówki.
    7.Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy kulki.
    8. Kulki moczymy w lekko ubitych białkach a następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych.
    9. Kulki układamy na blaszce i spłaszczamy je ręką.
    10. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok. 170 stopni przez 20 minut.
    11. Upieczone ciasteczka studzimy i polewamy czekoladą.

Porady

Pamiętajmy o tym żeby składki miały temp. pokojową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować