Pyszna karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
W garnku rozpuścić masło, dolać wodę i zagotować. Następnie wsypać mąkę i mieszać do powstania gęstej masy, Po lekkim przestudzeniu wbić jajka, dodać proszek do pieczenia i miksować, aż powstanie klejące się ciasto. Blachę o wym. 23x32 cm wysmarować tłuszczem i wysypać kaszą manną, rozprowadzić połowę ciasta. Piec w temp. 200 stopni przez 25 minut. Tak samo upiec drugą część ciasta.
2.Krem:
2 szklanki mleka zagotować z masłem i cukrami. 1 szklankę mleka zmiksować z jajami i mąką, następnie wlać powstałą masę do gotującego się mleka. Gotować przez ok 2 minuty, ciągle mieszając, aż powstanie gęsty krem.
3.Gorący krem wylać na jeden płat ciasta i przykryć drugim. Poczekać,aż krem przestygnie i oprószyć ciasto cukrem pudrem.
Komentarze