Pyszna Karpatka

0 (0 ocen)

Ta karpatka smakuje tak pysznie, jak piękne są widoki w Karpackich górach.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka wody
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    125g masła
    5 jaj

    Krem:
    4 łyżki mąki pszennej
    5 łyżek mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    4 jaja
    125g masła
    3 szklanki mleka

    Dodatkowo:
    cukier puder (do posypania ciasta)

Pyszna karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    W garnku rozpuścić masło, dolać wodę i zagotować. Następnie wsypać mąkę i mieszać do powstania gęstej masy, Po lekkim przestudzeniu wbić jajka, dodać proszek do pieczenia i miksować, aż powstanie klejące się ciasto. Blachę o wym. 23x32 cm wysmarować tłuszczem i wysypać kaszą manną, rozprowadzić połowę ciasta. Piec w temp. 200 stopni przez 25 minut. Tak samo upiec drugą część ciasta.
  • 2. Krem:
    2 szklanki mleka zagotować z masłem i cukrami. 1 szklankę mleka zmiksować z jajami i mąką, następnie wlać powstałą masę do gotującego się mleka. Gotować przez ok 2 minuty, ciągle mieszając, aż powstanie gęsty krem.
  • 3. Gorący krem wylać na jeden płat ciasta i przykryć drugim. Poczekać,aż krem przestygnie i oprószyć ciasto cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy