Zupa jest bardzo smaczna, pożywna i łatwa w przygotowaniu. Bardzo często ją przyrządzam, wszystkim smakuje.
Składniki:
( porcja dla 4 osób)
• 40 dkg pieczarek
• 2 średniej wielkości marchewki
• 1 średniej wielkości pietruszka
• 1 duża cebula
• 25 dkg makaronu nitki
• 2, 2-5 wody lub bulionu
• 1 kubek małej śmietany 22% lub 30%
• Sól, pieprz,1 łyżeczka oregano, 1 kostka grzybowa, maga
Pyszna niedzielna zupa pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki pokroić w talarki i poddusić na patelni ze szczyptą soli i pieprzu. W międzyczasie w garnku zagotować wodę lub bulion. Na gotującą wodę wrzucić pokrojoną w piórka cebulę, następnie dodać pokrojoną w cienkie talarki marchewkę i pokrojoną w kostkę pietruszkę. Odrobinę posolić wodę i gotować, aż warzywa zmiękną.
W międzyczasie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.
Następnie do garnka dodać podduszone pieczarki, kostkę grzybową i oregano. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
W małej miseczce zahartować śmietanę dodając do niej kilka łyżek ciepłej zupy. Dobrze rozmieszać i wlać do zupy. Przyprawić magą i zagotować.
Ugotowany makaron możemy wrzucić do zupy lub rozłożyć na talerze.
Komentarze