Szarlotka bezglutenowa z ksylitolem

4.48 (155 ocen)

  • 40 min

Zachęcam Was do sprawdzenia prostego przepisu na pyszną, zdrową szarlotke bezglutenową!

  • 40 min

Składniki:

  • 0.5 szklanki mąki kukurydzianej
    0.5 szklanki mąki ryżowej
    0.5 szklanki mąki z ciecierzycy
    1/3 szklanki skrobii ziemniaczanej
    4 łyżki oleju kokosowego
    4 żółtka
    30 g ksylitolu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
    szczypta soli
    3 białka

    Na nadzienie:
    1 kg jabłek
    łyżeczka cynamonu
    łyżka oleju kokosowego
    szczypta ksylitolu
    3, 4 łyżki wody
Wystaw ocenę:

4.48 (155 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotka bezglutenowa z ksylitolem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrać jabłka, pokroić w średnią kostkę, i gotować w dużym garnku z wodą i odrobiną oleju kokosowego. Gdy jabłką zmiękna dodajemy trochę ksylitolu i cynamon mieszając raz po raz. Czekamy, aż wyparuje z jabłkem część wody.
  • 2. Tortownice(20-24cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 3. Mąkę przesiać, wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia, dodać ksylitol, żółtka i olej kokosowy. Szybko zagnieść ciasto (może mieć formę okruszków różnej wielkości).
  • 4. Nastawić piekarnik na 200'. Porcją 3/4 okruszków wlepić w spód tortownicy, nakłuć widelcem i wstawić na 10 min do zamrażarki.Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 min. Wyjąć tortownice, temperature zmniejszyć na 180'. Na ciasto nałożyć gorące jabłka, ubić 3 białka, delikatnie umieścić na jabłka, przysypać to 1/3 okruszków, które zostały.
  • 5. Wstawić tortownice na około 40 min do piekarnika.

Porady

Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować