Biała Kiełbaska

0 (0 ocen)

Wspólnie z mężem postanowiliśmy, że w te święta musi pojawić się na naszym stole prawdziwa domowa biała kiełbasa. Cała praca poszła szybciutko, w końcu działaliśmy na cztery ręce ;) Parę kiełbasek zjedzonych zostało natychmiast, natomiast reszta mrozi się i czeka spokojnie do świąt.

Składniki:

  • Składniki:
    2 Kg mięsa ( 1kg boczku + 1 kg łopatki lub szynki)
    3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
    1 mała łyżeczka pieprzu
    3 małe płaskie łyżeczki soli zwykłej
    2 czubate łyżki majeranku
    1 szklanka wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Biała kiełbaska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-19dt7hj 1. Jeśli mamy mięso zamrożone to wcześniej je rozmrażamy i namaczamy w wodzie co najmniej przez 1 h (aby pozbyć się krwistości)
    Następnie mięso kroimy w kostkę i w trakcie krojenia dzielimy go na dwie porcje ( tłuste i chude ).
  • image-204t8dw 2. Tłuste kawałki mielimy 2 razy na sitku nr. 8 Chude zaś 1 raz też na sitku nr. 8
    W trakcie mielenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Zmielone mięso wyrabiamy razem z przyprawami oraz solą. Podczas wyrabiania dolewamy wodę ze szklanki.
  • image-0fe5owr 3. Kiedy mięso mamy już wyrobione, na czas przygotowania jelit - chowamy je do lodówki (oczywiście przykryte folią)
    Na ta ilość mięsa wystarczyły 2 długie jelita (jelita możemy zakupić albo poprzez internet lub w sieci sklepów Car...our - koszt około 9 zł ;)
    Jelita moczymy w letniej wodzie, zmieniając ją w ciągu 20 min 3 razy.
  • image-1vin9v7 4. Następnie przepłukujemy jelita wodą w środku. Możemy także te wszystkie czynności wykonać według instrukcji na opakowaniu jelit.
  • image-1xisa2w 5. Jelita nakładamy na końcówkę nadziewarki bądź jak w moim przypadku na końcówkę do nadziewania od maszynki.
  • 6. Jeśli mamy problem z nałożeniem jelit na końcówkę, możemy posmarować ją oliwą.
    Zaczynamy nadziewanie.
    Na koniec skręcamy nasze nadziane jelita w kiełbaski.
  • image-0d0f9sg 7. Do dużego garnka wstawiamy wodę, która musi osiągnąć temp. 75-80 stopni. i w niej zaparzamy naszą białą kiełbasę przez 30-40 min. Pomocny nam będzie w tym termometr którym będziemy kontrolować temp. wody. ( do kupienia w internecie cena około 12 zł ) Ja swój termometr mam z szynkowara ;)
  • 8. Na koniec po parzeniu, przepłukujemy nasza kiełbaskę w zimnej wodzie.
    Teraz kiełbaska jest już gotowa możemy ją podać na ciepło lub usmażyć lub zamrozić i będzie gotowa na święta. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować