Ciasto marchewkowo-pomarańczowe z żurawiną i z kremem z serka homogenizowanego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.składniki temperatura pokojowa = jajka, miękką margarynę, cukier utrzeć mikserem z 3 minuty, masa będzie "zważona" ale taka ma być
2.wsypać mąkę z proszkiem i sodą i połączyć składniki
3.użyłam resztki marchewki i pomarańczy po wyciśnięciu soku w wyciskarce, też można użyć startej na drobno marchewki i starej skórki z pomarańczy wyparzonych w ilości 2 szklanki po starciu, wsypać do ciasta
4.wsypać przyprawę do piernika i połączyć składniki
5.wsypać żurawinę, trochę zostawić do przybrania i połączyć składniki
6.forma 30x15 cm wyłożona papierem do pieczenia, przelać ciasto do formy i piec w nagrzanym piekarniku na 180 C około 60 minut, zostawić w blaszce do wystudzenia
7.miękkie masło utrzeć z kawą rumową, dodać porcjami serek waniliowy homogenizowany i sok z pomarańczy, utrzeć na gładką masę
8.ciasto przekroić na połowę i połowę kremu nałożyć na ciasto, nakryć drugim ciastem, resztę kremu rozsmarować na cieście, posypać na środku orzechami i wokoło suszoną żurawiną, schować do lodówki na kilka godzin
Komentarze