Pyszne gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Ugotować 5 marchewek w osolonej wodzie. 3/4 kapusty drobniutko poszatkować - przełożyć do miski i posolić by zmiękła. Pozostałą kapustę pokroić w grubą kostkę i przełożyć do innej miski.
1 marchewkę zetrzeć na małych oczkach i dodać do drobnej kapusty. Cebulę drobniutko pokroić, dodać do warzyw. Dodać mięso, ryż, bułkę tartą, kaszę, jajko sól ,pieprz. Wyrobić. Można dodać trochę wody by gołąbki niebyły za twarde. W dużym garnku zagotować wodę posoloną gdy zacznie się gotować z mięsa formować kotlety i wrzucać na wrzątek. Dodać resztę kapusty i 1 marchewkę starta na grubych oczkach. Zmniejszyć płomień i gotować pod przykrywka około 1 godziny.
W tym czasie ugotowaną marchewkę pokroić w kostkę. Poddusić ją w odrobinie wody z dodatkiem masła. 2 łyżeczki mąki wymieszać z odrobiną wody, sól i 2 łyżeczki cukru i dodać do marchewki aż powstanie gęsty sos.
Sos pomidorowy: 4 łyżeczki mąki wymieszać z 4 łyżeczkami koncentratu i wodą ( najlepiej wymieszać w słoiczku) z dodatkiem soli i pieprzu.
Po przygotowaniu sosu zalać gołąbki pół godziny przed wyjęciem. Powstanie gesty sos (Trzeba mieszać ażeby się nie przypalił i cały czas gotować na małym ogniu). Na koniec dodać pokrojony koper i jeszcze z 10 min pogotować.
Gotowe gołąbki podawać z marchewka i ziemniakami i koperkiem
Komentarze