Pyszne gołąbki bez zawijania

5 (166 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne, delikatne gołabki w pełni gotowane a marchewka gotowana dopełniła tylko ich smak:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 650 g łopatki mielonej
    pół główki białej kapusty
    7 marchewek lub 5 dużych
    1 cebula
    garść ugotowanego ryżu
    bułka tarta 3 łyżki
    garść kaszy mannej
    1 jajko
    koper
    koncentrat pomidorowy
    6 łyżeczek mąki
    łyżka masła
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pyszne gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować 5 marchewek w osolonej wodzie. 3/4 kapusty drobniutko poszatkować - przełożyć do miski i posolić by zmiękła. Pozostałą kapustę pokroić w grubą kostkę i przełożyć do innej miski.
    1 marchewkę zetrzeć na małych oczkach i dodać do drobnej kapusty. Cebulę drobniutko pokroić, dodać do warzyw. Dodać mięso, ryż, bułkę tartą, kaszę, jajko sól ,pieprz. Wyrobić. Można dodać trochę wody by gołąbki niebyły za twarde. W dużym garnku zagotować wodę posoloną gdy zacznie się gotować z mięsa formować kotlety i wrzucać na wrzątek. Dodać resztę kapusty i 1 marchewkę starta na grubych oczkach. Zmniejszyć płomień i gotować pod przykrywka około 1 godziny.
    W tym czasie ugotowaną marchewkę pokroić w kostkę. Poddusić ją w odrobinie wody z dodatkiem masła. 2 łyżeczki mąki wymieszać z odrobiną wody, sól i 2 łyżeczki cukru i dodać do marchewki aż powstanie gęsty sos.
    Sos pomidorowy: 4 łyżeczki mąki wymieszać z 4 łyżeczkami koncentratu i wodą ( najlepiej wymieszać w słoiczku) z dodatkiem soli i pieprzu.
    Po przygotowaniu sosu zalać gołąbki pół godziny przed wyjęciem. Powstanie gesty sos (Trzeba mieszać ażeby się nie przypalił i cały czas gotować na małym ogniu). Na koniec dodać pokrojony koper i jeszcze z 10 min pogotować.
    Gotowe gołąbki podawać z marchewka i ziemniakami i koperkiem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować