Pyszne i zdrowe ciasto bananowe

4.5 (151 ocen)

  • 60 min

Szybkie, aromatyczne, miękkie, wilgotne ciasto bez użycia miksera.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej razowej
    5 dojrzałych bananów
    3/4 szklanki miodu płynnego
    1/4 szklanki oleju rzepakowego
    2 łyżeczki aromatu waniliowego
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
    dowolna ilość kandyzowanej skórki pomarańczy
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery Bezy

Pyszne i zdrowe ciasto bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miąższ bananów rozetrzeć widelcem na papkę. Po czym wymieszać z miodem, olejem i wanilią. W osobnej misce połączyć mąkę, sodę i orzechy włoskie. Połączyć suche składniki z masą bananową i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać skórkę pomarańczową i krótko wymieszać.
    Ciasto wyłożyć na blachę i piec w nagrzanym do 180stopni piekarniku około 50min. Sprawdzając patyczkiem czy jest gotowe. Kiedy włożony w ciasto patyk będzie suchy. Ciasto jest gotowe.
    Potrzymać chwile w uchylonym piekarniku. Następnie wyjąć z piekarnika i przestudzić w formie.

Porady

To ciasto można upiec w dowolnej formie, polecam też keksówkę. Można dodać ulubione bakalie czy kawałki czekolady. Ozdobić cukrem pudrem, bądź roztopioną czekoladą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować