Pyszne i zdrowe placuszki z kaszy jaglanej

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Postanowiłam ją na stałe wprowadzić do mojej kuchni. Na pierwszy ogień poszły placuszki:) Są przepyszne! Można je jeść na ciepło i na zimno, z różnymi dodatkami: dżemem, orzechami, bakaliami. Są idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek!

  • 30 min

Składniki:

  • - woreczek kaszy jaglanej
    -2 szklanki mleka
    - szklanka wody
    -2 łyżki cukru
    -2 łyżki masła
    -banan
    -jabłko
    -łyżeczka cynamonu
    -wiórki kokosowe
    -oliwa do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pyszne i zdrowe placuszki z kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowanie kaszy jaglanej 1. Najpierw gotujemy kaszę jaglaną: przemywamy ją zimną wodą, a potem wrzątkiem żeby straciła goryczkowaty posmak. Następnie gotujemy ją w mleku i wodzie z dodatkiem łyżki masła i cukru przez 15 minut, pozostawiamy do ostygnięcia.
  • owoce 2. W między czasie obieramy jabłka i banana, kroimy na mniejsze kawałki i przesmażamy na łyżce masła z dodatkiem cynamonu.
  • blendowanie ciasta z wiórkami kokosowymi 3. Przestygniętą kaszę mieszamy z owocami i miksujemy blenderem na gładką masą, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie to dodajemy do niego wiórków kokosowych.
  • smażenie placków 4. Małe placuszki smażymy na patelni do naleśników na oliwie lub oleju kokosowym. Podajemy z dżemem lub słodką śmietanką.

Porady

Kasza pozwala zaspokoić na długo głód, a owoce sprawiają, że placuszki są bardzo słodkie, zwłaszcza jeśli banan jest dojrzały. Placki jem z dżemem lub z nutellą, a także posypane orzechami i bakaliami. Polecam, są na prawdę przepyszne! :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować