Muffiny z mięsa mielonego z ziemniaczano - serowym puree

0 (0 ocen)

Połączenie tych smaków jest genialne. Wszystkie zniknęły w mig.

Składniki:

  • Muffiny:
    500 g mięsa mielonego z szynki
    1 cebula
    1 papryka czerwona
    2 marchewki
    1/2 szklanki bułki tartej
    1 łyżeczka oregano
    3 ząbki czosnku
    2 łyżeczki musztardy
    pieprz, sól
    2 jajka
    Puree:
    5 dużych ziemniaków
    150 g tartej mozzarelli
    odrobina słodkiej śmietanki
    sól
    oliwki


Muffiny z mięsa mielonego z ziemniaczano - serowym puree - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i paprykę drobno siekamy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Warzywa dodajemy do mięsa z wszystkimi pozostałymi składnikami. Wyrabiamy na gładką masę. Doprawiamy.
  • 2. Mięsem wypełniamy foremki do muffinek, pieczemy ok. 30 minut w temp. 190 stopni.
  • 3. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odlewamy wodę, wlewamy śmietankę i za pomocą ręcznego blendera robimy puree, pod koniec dodajemy ser mozzarella. Dokładnie mieszamy. Masa będzie bardzo plastyczna, więc czekamy aż trochę ostygnie i zacznie tężeć. Wtedy za pomocą szprycy robimy na muffinkach rozetki. Dekorujemy oliwkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy