Pyszne muffiny z budyniem i malinami

4.5 (151 ocen)

  • 10 min

Zawsze gdy mam ochotę na coś słodkiego robię muffiny w różnej postaci. Te natomiast są moimi ulubionymi ze względu słodko-kwaśny smak wynikający z niesamowitego połączenia budyniu i maliny.

  • 10 min

Składniki:

  • Składniki na muffiny:
    2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka mleka
    100 gram roztopionego masła
    1 jajko
    Składniki na nadzienie:
    1 opakowanie budyniu śmietankowego/waniliowego (wedle uznania)
    400 ml mleka
    maliny
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Pyszne muffiny z budyniem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Muffiny 1. W garnku przygotowujemy budyń.
    Następnie przygotowujemy ciasto na muffiny:
    rozpuszczamy masło w rondelku, w misce mieszamy wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, i proszek do pieczenia), następnie dodajemy rozpuszczone masło, jajko i mleko. Wszystko dokładnie mieszamy.
    Do foremek wyłożonych papilotkami nalewamy trochę ciasta. Następnie nakładamy około półtora łyżeczki budyniu, oraz układamy na nim maliny (około 2-3 sztuki), później przykrywamy resztą ciasta, aby całość nie wystawała ponad foremki.
  • Muffina z budyniem i malinami 2. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na 25 minut.

Porady

Zamiast malin możemy użyć inne sezonowe owoce takie jak borówki, truskawki, wiśnie, czereśnie, ale możemy dodać również kawałki czekolady. Do przygotowania budyniu dodajmy mniej mleka niż pisze na opakowaniu ( użyjmy około 400ml sprawi to, że nasz budyń nie będzie zbyt rzadki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować