Pyszne sakiewki ze szpinakiem, gyrosem i sosem czosnkowym!

4.5 (197 ocen)

  • 35 min

ta potrawa nie jest pracochlonna natomiast ma piękną formę i jeszcze lepszy smak!! Śmiało można ją serwowac jako danie głowne:)

  • 35 min

Składniki:

  • 1op. ciasta francuskiego, opakowanie mrożonego szpinaku, serek topiony kremowy, filet z kurczaka( małypodwojny lub jeden większy), 10dag sera żółtego, 2 ząbki czosnku, przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona słodka i chilli, zioła prowansalskie
    sos czosnkowy:
    1kubek jogurtu naturalnego
    2 łyżki majonezu
    sól,pieprz, czosnek wedle uznania(ja daję ok5 ząbków)
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pyszne sakiewki ze szpinakiem, gyrosem i sosem czosnkowym! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Szpinak wrzucamy na patelnię, przyprawiamy solą pieprzem i czosnkiem, dodajemy serek topiony kremowy.
    2. Filet kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oliwie, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, chilli i ziołami. smażymy na zloty kolor (dobrze gdy smak jest dość intensywny).
    3. ciasto francuskie dzielimy na ok9 częsci. na każdą wykładamy szpinak, nastepnie gyros i posypujemy startym serem żółtym.rogi ciasta złączamy i boki zlepiamy.
    4. pWkładamy do piekarnika nagrzanego do 170st i pieczemy na złoty kolor ok 20-25 min
    5. podajemy z z sosem czosnkowym, dekorujemy świeżymi ziołami.

Porady

Bardzo dobrze jest układac sakiewki w foremkach do muffinek. ja kwadratami z ciasta fr. wykladam foremki i dopiero wrzucam farsz. zachowaja one wtedy świetną formę!!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować