Pyszne parówki w cieście drożdżowym

4.5 (176 ocen)

  • 35 min

smaczna przekąska...

  • 35 min

Składniki:

  • 2 szkl. mąki pszennej (około 320g)
    - 1 szkl. mleka
    - 1 jajko
    - około 10 szt. cienkich parówek
    - 1/2 kostki margaryny (125g)
    - 20 g świeżych drożdży
    - 1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pyszne parówki w cieście drożdżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podgrzać mleko, dodać drożdże, cukier i odstawić do podrośnięcia.
    Dodać mąkę, roztopioną i ostudzona margarynę, jajko - wyrobić gładko.
    Rozwałkować dość cienko i pokroić w paseczki ok 3 cm. Owinąć wcześniej obraną parówkę [ja przekroiłam parówki na połowę]w spiralkę.Tak przygotowane parówki dość luźno ułożyć na blaszce i posmarować roztrzepanym jajkiem.Piec około 25 min na złoty kolor.

Porady

Najlepiej użyć parówki, które są już otwarte ze 2 dni. Świeże mogą pękać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować