Pyszne pierogi z kurkumą i mięskiem rosołowym i kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.mięso drobiowe (średni kurczak) z rosołu obrać z kości i zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku razem z włoszczyzną z rosołu, wymieszać farsz z majerankiem, pieprzem i ugotowaną kaszą gryczaną
2.mąkę, sól, kurkumę, jajko, olej rzepakowy w misie robota wymieszać hakiem
3.w trakcie dolewać gorącej wody, użyłam nie cały litr (zależy ile mąka wchłonie wody), wyrabiać z 5 minut na sprężyste ciasto
4.ciasto wyjąć z misy na stolnicę podsypaną mąką, krótko wyrobić i nakryć ściereczką kuchenną na 15 minut
5.ciasto podzielić na porcje, z każdej wałkować cienkie ciasto, wykrawać szklanką do koktajli większe placki, nakładać farsz i zlepiać pierogi
6.pierogi wrzucać do wrzątku z łyżką oleju i łyżeczką soli, po wypłynięciu gotować na średnim ogniu z 3 minuty, wyjmowac cedzakiem i pod zimną wodą z kranu krótko opłukać..............
na oleju gorącym podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać kucharka, pierogi polać cebulką
Komentarze